Bana Hikaye Anlat – Otantik Liderlik

Bana Hikaye Anlat – Otantik Liderlik

otantik liderlikHikayeler artık Liderler için en önemli araçlarından birisi. “Bana hikaye anlatma” beylik cümleleri ile büyümüş bir toplum için bile hikaye anlatmak en değerli iletişim aracı. Otantik liderlik dendiğinde de akla ilk gelen özelliklerden biri kendinden birşeyler paylaşan, içten, inandırıcı ve kapsayıcı hikayeleri olan insanlar.

Hikaye anlatmak uluslararası firmaların ana liderlik gelişim programlarına gireli belki onlarca yıl oldu. Tüm mesajlarını içeriye ve dışarıya hikayeleriyle paylaşmak etkinin büyüklüğünü artırıyor. Liderler, organizasyonu etkilemek, vizyonu ortaya koymak, önemli bir öğretiyi paylaşmak, kültürü ve değerleri tanımlamak ve inançları paylaşmak için hep hikayelere başvuruyorlar. Çünkü hikayeler tıpkı çocukluğumuzda okuduklarımız ya da dinlediklerimiz gibi gerçek olmadıklarında bile bizi içine alma ve etkileme gücüne sahipler. Bazen hikayeyi anlatan hikayeden bile daha değerli bir anı bizler için şöyle bir düşünürseniz.

Kendimi rasyonel biri olarak tanımlayabilirim belki ama yirmi yılı aşkındır içinde bulunduğum iş hayatının içinde öğrendiğim en önemli şey her şeyin beyinden geçmediği. Hikayeler yani kalpten geçen formüller birçok problem ya da zorlukta benim de en önemli çözüm araçlarım oldular hep. İki çalışanın arasında gelişen problemin çözümünde geçmişten benzer konuları masaya biraz da hikayeleştirerek koyduğumuzda doğrudan taraflardan hiçbiri kendini savunmak zorunda kalmadan ortadaki sıkıntıyı ve olası sonuçlarını çok daha kolay tartışabildiğimizi ve çözdüğümüzü hatırlıyorum.

Araya bazı anekdotları sıkıştırarak kendinizden ya da başkalarının geçmişinden verdiğiniz örnekler birçok konuda olası zorlu tekrarları önden kesmenize yardımcı oluyor. Yöneticinizi bir konuda ikna etmek isterken konunun hikayesini de paylaşmak resmi daha iyi anlamasını ve biraz da içine girerek ortak olmasını sağlıyor. Günümüzdeki en yaygın destek programları koçluk ve mentorluk uygulamalarının da en başarılı örnekleri danışılan kişin hikayeciliğinin güçlü olduğu durumlar bana kalırsa. Hikayeler bu görüşmelerin gizli hediyeleri.

Kalabalık ekiplerin liderliğinde insanların bizzat ekip liderine erişimi çok limitli olabiliyor. O da tüm fikir ve duyguları birebir paylaşmayı zorlaştırabiliyor. Liderin bakış açısını ve vizyonunu hikayeleştirerek kolay anlatılabilir, dilden dile paylaşılabilir kılması ekip içi iletişimi güçlendirecek, empatiyi, sempatiyi ve birlikte başarma heyecanını artıracaktır. Zira insanlar hayal kurmak için hep hikayeleri referans almışlardır. Mesajlarınızı doğrudan beyne hedeflemek yerine kalpten geçen bir yol kullanmak her zaman daha etkilidir. Hatta kalpten geçmeyen mesajların çoğu zaman faydadan çok zarar verici, tehlikeli olduğunu bile söyleyebilirim.

İnsanlar her zaman samimiyeti ve yakınlığı satın alırlar. Siz başka bir yerde diğerleri başka bir yerdeyse liderliğinizin etkisi limitli olacaktır. Sizin samimiyetiniz hikayeleriniz ile bu mesafeyi kısaltabilecek tek unsur.

Otantik Liderlik’te ne yapılmalı ?

Hikayeleştirin derken beni masalcı dede yerine de koymayın. Elbette şirketinizin bir beş yıllık strateji haritasına ihtiyacı varsa sizin de en kritik ihtiyacınız hikayeden önce sıkı bir strateji ekibi ya da stratejistdir. Ya da satın alacağınız bir firma olasılığı ortadaysa en lazım insanlardan biri de satınalma bedelini ortaya koyacak ciddi bir finansal analist. Ama heriki durumda da, yani bu stratejileri takıma yayma sürecinde de satın alınacak şirketin çalışanları ve mevcut çalışanlarınıza birleşmenin getireceklerini gösterme ve onları da oyunun içine sokmak için size lazım olacak en önemli araç bu aksiyonların hikayeleridir. Doğru, içten ve heyecanlı hikayeler.

İcat çıkarma başımıza diyen bir millet olarak inovasyon ve yeniliğe ne kadar uzaksak bana hikaye anlatma diyen bir toplum olarak da içten liderliğe o kadar uzağız. Belki de bu liderlik yolculuğunuzda en önemli fark yaratma fırsatınız. Bol bol hikaye anlatın, özelleştirin, insanlaştırın işinizi. Kalbinizden geçirerek verdiğiniz her bilgi çok daha uzun ömürlü, çok daha etkili bir şekilde çok daha uzun mesafeler katedecektir. Hikayenizi anlatın.

Yiğit Oğuz Duman
Kurucu

Bu gönderiyi paylaş