Duygu ve Düşünce Yönüyle Outplacement ( Yeni Kariyere Geçiş)
Günümüzde, İnsan kaynakları stratejileri; yeni bir çalışanın işe başladığı andan itibaren şirkette kalıcılığını sağlamak ve işe bağlılık motivasyonunu yüksek tutmak üzere kurgulanıyor. Aynı evlilik gibi, güzel heyecanlarla başlıyor her şey ve her iki taraf da iyi günde ve kötü günde birlikte olacağını düşünerek ayrılmayı aklının ucundan geçirmiyor başlangıçta.
Ancak hayat bu, belli mi olur ?! Bazen ayrılmalar da zorunlu olarak yaşanıyor elbette. İşten çıkartma / işten ayrılma zorunluluğu sözkonusu olduğunda işte o zaman, yani boşanırken eşin iyisi ve kötüsü tam olarak anlaşılıyor.
2010 yılında dünyanın en büyük outplacement şirketlerinden biri olan Lee Hecht Harrison’ın bir yurt dışı ofisinde özel eğitime katılarak Outplacement – Yeni Kariyere Geçiş Danışmanlığı konusunda uluslararası akreditasyon ve Özel Koçluk formasyonu almıştım. Hiç unutmuyorum; programın ilk cümlesi; “Bir insanın hayatta yaşayabileceği en zor 3 duygu; Ölüm, Boşanma ve İşini Kaybetmektir…” diye başlıyordu.
Ölüm ?? büyük bir travma…., evet boşanmayı da anlayabiliyorum ama işi kaybetmek nasıl diğerleriyle eşit zor bir duygu olur diye düşünmüştüm bir an… outplacement danışmanlığı yaptığım uzun yıllar boyunca bu 3. duygunun derinliğini her danışanım için o kadar çok yaşadım ki, evet…. İşini kaybettiği ilk açıklandığında tarifsiz bir üzüntü yaşıyor çalışan, günün en uzun saatlerini geçirdiği, evinden çok benimsediği işine yarın sabah gidemeyeceğini bilmek, arkadaşlarını göremeyeceğini düşünmek, ailesine bunu nasıl açıklayacağı…. tüm bu duygular gelir kaybından daha çok sarsıyor, bu kesin.
Bir de gelecek kaygısı, ailesi, çocuklarının geçimini nasıl sağlayacağı, yeni bir işi nasıl bulacağına dair korkular…. Ekonomik konjonktürle ilgili düşünceler…. Alıştığı konfor alanından çıkmak bir insan için çok büyük travma. Çıkış günü danışmanlığı verdiğim ve toplu çıkarım açıklamasının yapıldığı gün yanlarında olduğum bir şirkette, işini kaybettiğini o anda öğrenen bir bölge müdürü, hemen gerçekleşen ilk görüşmemizde; “Kayınvalidem bizde dün misafir olarak geldi, şimdi eve gittiğimde eşime, çocuklarıma, kayınvalidemin önünde nasıl açıklayacağım bu durumu ? Şirket Aracımı da bırakıyorum bugün…, konu komşu ne düşünecek benim için ?” demişti.
Yani halka o kadar geniş ki….
Elbet program başladıktan sonra tüm bu duyguları yöneterek, olanca enerji ve konsantrasyonu günlük bir ajanda ile çalışmaya aktarıyoruz, en değerli kaynağımız; planlı zaman, pozitif enerji ve güçlü motivasyon oluyor, 25 yılı aşkın iş hayatımda çok farklı çalışmalar yaptım, projeler ürettim, ödüller aldık, üst düzey yönetici yerleştirmesi yapan bir departmanı yıllarca yönettim, Türkiye’nin önemli şirketlerine yönetici yerleştirdim…… ama inanın Outplacement Danışmanlığı yaptığım danışanlarımın yeni kariyere geçişi ve işe başlaması haberi kadar beni mutlu eden hiçbir şey hâlâ yok. Gerçekten tarifsiz bir mutluluk yaşıyorum her defasında….
Bu yazımda; Duman Yönetim Danışmanlığı olarak verdiğimiz Outplacement – Yeni Kariyere Geçiş Programlarımıza katılan, birlikte çalıştığımız danışanlarımızın programla ilgili düşüncelerini ve yaşadıkları duyguları paylaşarak; iş kolu yöneticilerine bu konuyu doğru yönetmenin önemini aktarmak isterim. Ama her şeyden önemlisi; işini kaybetmiş ve yeni kariyere geçiş sürecinde olan kişilere de bu duyguların, endişelerin çok doğal olduğunu, doğru bir odak belirleyerek, planlı çalışarak bu süreci hızla aşabileceklerini hatırlatırım ;
Duman Outplacement – Yeni Kariyere Geçiş Programlarımıza Katılanların Anket Sorularına Verdiği Yanıtlar ve Aldığımız Yorumlar:
S: Çalıştığınız kurumdan ayrıldığınız ve Outplacement-Yeni Kariyere Geçiş Danışmanlık hizmetimiz başlamadan önceki düşüncelerinizi paylaşır mısınız?
C: Mevcut piyasa koşulları ve yaşım itibariyle yeni bir iş bulmakta zorluk çekeceğimi biliyordum. Bu yüzden endişelerim vardı. Bununla birlikte güncel iş bulma olasılıkları konusunda da detaylı bir bilgiye sahip olmadığımdan, işimin daha da zor olacağından emindim.
S: Yeni kariyere geçiş sürecinde, Outplacement_Yeni Kariyere Geçiş Programına başladıktan sonraki kazanımlarınız neler oldu, Kişisel gelişim ve kariyer yönetimi konusunda programın size neler kattığını düşünüyorsunuz ?
C: Öncelikle işe alım yapan kişilerin bakış açısını öğrendim, cv’mi buna göre yeniden düzenledim. Kariyer kazası yapmamayı, bu konunun çok hassas oldugunu ve doğru işe başvurunun önemini farkettim. Sona yaklaşan ve teklife dönme ihtimali olan görüşmelerim sırasında da danışmanımın bana stratejik desteği ve yönlendirmesi çok yardımcı oldu. Deyim yerindeyse “akıl hocam” oldu diyebilirim. Bunun yanı sıra; kendimi tanımama ve potansiyelimi ortaya çıkarıp görünür hale getirmeme büyük desteği oldu. Böylelikle başvuru ve görüşme sürecini nasıl daha iyi yönetebileceğimi öğrenmiş oldum ve bu konuda refleks edindim.
S: Bu program başladıktan sonra kaç iş görüşmesi yaptınız ?
C: 1.5 ay içerisinde 3 tane iş görüşmem oldu.
S: Bu görüşmelerinizde Outplacement Danşmanınız size ne gibi destekler sağladı ?
C: Danışmanım, iş görüşmesinde şirket ve pozisyon hakkında etkin kullanmam ve vurgulamam gereken alanlar hakkında bilgi verdi. Mevcut içinde bulunduğum durum ve tercihlerime yönelik iş ilanlarını düzenli olarak paylaştı. Ön yazı hazırlama ve mülakat teknikleri hakkında bilgi ve eğitim verdi. Her iş görüşmesi sonrası, görüşme hakkında genel bir değerlendirme yaptık birlikte.
S: Outplacement danışmanlığını sizinle yürüten danışman hakkındaki görüşleriniz nelerdir ?
C: Danışmanım profesyonel, bilgili, deneyimli, oldukça mütevazi, karşısındaki danışana çok değer veren bir insan. Profesyonelliği ve kurumsallığının yani sıra dostça ve arkadaşça yaklaşımlarıyla program boyunca her aşamada çok destekledi.
S: Program beklentinizi karşıladı mı ?
C: Outplacement hizmetini ilk defa aldığım için çok büyük beklentilerim yoktu, ancak program başlangıcından iş bulma sürecine kadar danışmanımdan aldığım destekler ile program fazlasıyla beklentimi karşıladı.
S: Outplacement – Yeni Kariyere Geçiş Danışmanlığını, işinden ayrılmak zorunda kalan profesyonellere hangi nedenlerle önerirsiniz ?
C: Outplacement hizmeti, çalışan yada hizmeti alan kişi ne kadar profesyonel olursa olsun mutlaka alınması gereken bir program olduğunu düşünüyorum. Herhangi bir şirkete iş görüşmesine gittiğinizde, bir önceki şirketimden Outplacement hizmeti aldığınızı söylediğinizde , görüşme yaptığınız şirket sizi daha değerli bir çalışan olarak değerlendiriyor.
Görüşme öncesi ve sonrası görüşmelerde, yapılan iş görüşmesi değerlendirilerek, bir sonraki iş görüşmesine daha hazırlıklı gitmenizi sağlıyor. Ülkemizde bir çok kurumsal şirket bir şekilde işten ayrılan çalışanlarına böyle bir hizmeti vermiyor. Outplacement ve/veya benzer hizmetlerin bir çok şirket tarafından verilmesi gerektiğini düşünmekteyim. Bu hem çalışanı hem de hizmeti veren firmayı bulunduğu sektörde daha değerli ve kurumsal göstermektedir.
İş bulma süresi, mevcut ekonomik durum, pozisyonunuz, kişisel tercihleriniz nedeniyle kısa veya uzun sürebiliyor, ancak bireysel çabanın dışında profesyonel bir hizmet almak, çalışanın doğru yönlendirilmesine ve kendisi için daha net tercihler yapmasına yardımcı oluyor.
Akgül Can Beyhan
Kıdemli Müşteri İş Ortağı & Kariyer Geçiş Koçu